Veelgestelde vragen


Voor Deelnemende winkels

Wat houdt ‘Week van de Stenen Winkel’ precies in?

Tijdens ‘Week van de Stenen Winkel’ vieren fysieke winkels door heel Nederland en België de kracht van lokale winkels. Dat doen ze door iets bijzonders voor hun klanten te organiseren, zoals een cadeautje bij aankoop of het verloten van prijzen. Als winkel neem je gratis deel aan dit initiatief. Je ontvangt daarbij begeleiding via e-mail en op een online lesplatform, om je winkel op ‘Week van de Stenen Winkel’ voor te bereiden en er een succes van te maken. Klik hier om je winkel in te schrijven voor ‘Week van de Stenen Winkel’.

Mijn winkel is gevestigd in België. Kan ik ook deelnemen?

Natuurlijk. ‘Week van de Stenen Winkel’ vindt plaats in Nederland en België. Je bent dus van harte welkom om deel te nemen. Klik hier om je winkel in te schrijven voor ‘Week van de Stenen Winkel’.

Mijn winkel is gevestigd in Nederland. Kan ik ook deelnemen?

Natuurlijk. ‘Week van de Stenen Winkel’ vindt plaats in Nederland en België. Je bent dus van harte welkom om deel te nemen. Klik hier om je winkel in te schrijven voor ‘Week van de Stenen Winkel’.

Is er promotiemateriaal beschikbaar voor mijn winkel?

Ja. Wanneer je jouw winkel inschrijft voor ‘Week van de Stenen Winkel’ ontvang je toegang tot een gratis promo-pakket. Dit is een digitaal pakket met onder andere afbeeldingen voor je socialmedia-kanalen, en drukwerkbestanden voor bijvoorbeeld een stoepbord of poster. Je bent zelf verantwoordelijk voor het laten drukken van de promotiematerialen die je wil gebruiken. Ongeveer 2 maanden voordat ‘Week van de Stenen Winkel’ start, ontvang je toegang tot het promo-pakket. Je vindt het pakket terug op het online lesplatform van ‘Week van de Stenen Winkel’.

Wanneer wordt het promo-pakket toegestuurd?

Het promo-pakket van ‘Week van de Stenen Winkel’ is een digitaal pakket. Het wordt niet opgestuurd, je kan het zelf downloaden via het online lesplatform. Ongeveer 2 maanden voordat ‘Week van de Stenen Winkel’ start, ontvang je toegang tot het promo-pakket via het online lesplatform.

Ik heb nog geen promo-pakket ontvangen. Wat nu?

Ongeveer 2 maanden voordat ‘Week van de Stenen Winkel’ start, ontvang je toegang tot het promo-pakket via het online lesplatform. Dit is een digitaal pakket dat je zelf kan downloaden via het online lesplatform. In iedere e-mail die we je toezenden staat een link naar het online lesplatform. Log in op het lesplatform en ga daar naar de les over het promo-pakket.

Kunnen jullie mijn winkel gedrukt promotiemateriaal toezenden?

Nee, helaas kan dat niet. Deelnemen aan ‘Week van de Stenen Winkel’ is gratis en dat betekent dat het niet mogelijk is voor onze organisatie om gedrukt promotiemateriaal te sturen naar alle deelnemende winkels. We hebben gekozen voor een digitaal promo-pakket waarbij iedere winkel zelf verantwoordelijk is voor het laten drukken van het gewenste materiaal. Niet alleen kunnen we deelnemen aan dit initiatief daarmee gratis houden, ook zorgen we er zo vanuit het oogpunt van duurzaamheid voor dat er geen materialen gedrukt of toegezonden worden die niet gebruikt worden.

Ik kan mijn type winkel niet vinden in het aanmeldoverzicht. Kan dit toegevoegd worden?

We horen het graag van je wanneer je jouw type winkel niet terug kan vinden in het aanmeldoverzicht. We zijn helaas niet meer in staat om dit aan te passen wanneer de inschrijving voor winkels geopend is, maar we nemen je suggestie wel mee in de volgende inschrijfronde voor ‘Week van de Stenen Winkel’. Kies voor nu de beste optie uit het huidige aanmeldoverzicht, en laat ons via dit contactformulier weten welk type winkel jij graag in de volgende inschrijfronde wil terugzien.

Tot wanneer kan ik mijn winkel inschrijven voor deelname?

De inschrijving voor ‘Week van de Stenen Winkel’ is officieel geopend tot en met het einde van ‘Week van de Stenen Winkel’. Inschrijven voor 2024 kan dus tot en met 19 mei 2024. We raden je echter aan om je winkel te registreren vóórdat de Masterclasses van retail-experts verschijnen op het lesplatform. Deze Masterclasses helpen je bij de voorbereiding op ‘Week van de Stenen Winkel’ en als je die volgt heb je meer kans op een succesvolle ‘Week van de Stenen Winkel’ voor jouw winkel. In 2024 verschijnen de Masterclasses vanaf 1 april, daarom raden we je aan je winkel vóór 1 april 2024 in te schrijven.

Hoe weet ik welke andere winkels meedoen in mijn stad of dorp?

Ons beste advies is om zelf navraag te doen bij winkels in je buurt. Ondanks alle promotie die wij doen voor ‘Week van de Stenen Winkel’ bereiken we niet iedere winkel. Door zelf navraag te doen bij winkels in de buurt maak je hen bewust van dit initiatief en verzamelt jouw centrum hopelijk (nog) meer deelnemende winkels. Vanaf twee weken voordat ‘Week van de Stenen Winkel’ van start gaat, vind je op de website van ‘Week van de Stenen Winkel’ tevens een overzicht van alle deelnemende winkels.

De timing van ‘Week van de Stenen Winkel’ is voor mijn winkel niet handig. Kan het op een ander moment?

We snappen dat de timing niet voor iedere winkel ideaal is. Het probleem is echter dat geen enkele week voor iedereen ideaal is. Aan dit initiatief nemen allerlei verschillende winkels deel. En waar de tweede week van mei niet het ideale moment is voor jouw winkel, is een andere week weer niet fijn voor een andere winkel. We hebben na de eerste editie van ‘Week van de Stenen Winkel’ in 2022 uitgebreid onderzoek gedaan naar wat hét ideale moment is om dit initiatief te organiseren. Daaruit bleek dat welke week we ook kiezen, we altijd sommige winkels teleurstellen. Onze keuze is daarom om jaarlijks hetzelfde moment te kiezen voor ‘Week van de Stenen Winkel’, en dit initiatief standaard in of rond de tweede week van mei te organiseren. Door consistent te zijn in wanneer het evenement plaatsvindt, willen we zowel bij deelnemende winkels als de consument jaar op jaar meer bekendheid voor ‘Week van de Stenen Winkel’ creëren.

Door wie wordt ‘Week van de Stenen Winkel’ georganiseerd?

‘Week van de Stenen Winkel’ is in het leven geroepen door Marian Bekkers, eigenaresse van retail-adviesbureau Kooplust. Samen met het team van Kooplust is zij verantwoordelijk voor het organiseren van dit evenement, waarbij samengewerkt wordt met retail-experts, brancheorganisaties, beurzen, retailservice-organisaties en andere belanghebbenden om ‘Week van de Stenen Winkel’ te promoten en winkels te helpen bij het organiseren van deze week. Al deze partijen werken belangeloos mee om zich op die manier in te zetten voor lokale fysieke winkels.

Ik wil meerdere filialen of winkels aanmelden. Kan dat?

Dat kan. Meld je winkel aan via dit aanmeldformulier en log daarna in op het online lesplatform. Ga daar naar het menuonderdeel ‘Meld extra winkels aan’. Hier kan je de gegevens van extra filialen of winkels toevoegen.

LET OP: Deze extra filialen of winkels ontvangen op deze manier geen toegang tot het online lesplatform of de Masterclasses van retail-experts. Ze krijgen ook geen begeleiding via e-mail om zich voor te bereiden op ‘Week van de Stenen Winkel’. Wil je dat deze extra winkels of filialen wel begeleiding en tips ontvangen over hoe van ‘Week van de Stenen Winkel’ een succes te maken? Meld de winkels dan (ieder apart) aan via het algemene aanmeldformulier voor ‘Week van de Stenen Winkel’.

Heb je zelf geen winkel, maar wil je bijvoorbeeld als winkelcentrum of hoofdkantoor meerdere winkels aanmelden? Je kan je alsnog via deze pagina aanmelden. Voer daarbij het correspondentieadres van het centrummanagement of het hoofdkantoor in en selecteer de optie om je gegevens niet op de website te laten publiceren. 

Ik probeer me aan te melden, maar het lukt niet. Wat nu?

Neem in dat geval contact op via het contactformulier en laat ons weten wat er precies misgaat. We onderzoeken dan in ons systeem waarom het niet lukt en helpen je om jouw aanmelding alsnog af te ronden.

Ik heb me aangemeld, maar geen bevestigingsmail ontvangen. Hoe los ik dat op?

Neem contact op via het contactformulier. We onderzoeken dan in ons systeem wat er misgaat en lossen het voor je op.

Ik ontvang geen mails van jullie ter begeleiding. Gaat er iets mis?

Vanaf begin maart zou je wekelijks 1 tot 2 e-mails moeten ontvangen om je te begeleiden bij je deelname aan ‘Week van de Stenen Winkel’. Heb je je ingeschreven, maar ontvang je vanaf begin maart geen mails? Neem dan contact op via het contactformulier. We bekijken dan in ons systeem wat er misgaat en lossen het voor je op.

Wanneer kan ik meer informatie over de Masterclasses verwachten?

De Masterclasses van de retail-experts – die jou helpen om jouw winkel voor te bereiden op ‘Week van de Stenen Winkel’ – komen vanaf begin april op het online lesplatform te staan. Zodra er nieuwe Masterclasses te bekijken zijn, ontvang je van ons een e-mail. Heb je jouw winkel ingeschreven voor ‘Week van de Stenen Winkel’, maar ontvang je vanaf begin maart geen e-mails met info over de Masterclasses? Neem dan contact op via het contactformulier. We onderzoeken dan in ons systeem wat er misgaat en lossen het voor je op.

Wanneer start de begeleiding rondom ‘Week van de Stenen Winkel’?

Vanaf begin maart ontvang je wekelijks 1 tot 2 e-mails ter begeleiding van je voorbereiding op ‘Week van de Stenen Winkel’. Ontvang je vanaf begin maart geen e-mails van ons? Neem dan contact op via het contactformulier. We onderzoeken dan in ons systeem wat er misgaat en lossen het voor je op.

Wanneer kan ik op de website zien welke winkels deelnemen?

Twee weken voor de start van ‘Week van de Stenen Winkel’ plaatsen we op de website van ‘Week van de Stenen Winkel’ een overzicht van deelnemende winkels. Dit overzicht updaten we om de paar dagen, tot aan ‘Week van de Stenen Winkel’, met de winkels die zich in de twee weken voorafgaand aan ‘Week van de Stenen Winkel’ hebben aangemeld.

Ik zie mijn winkel niet als deelnemende winkel terug op de website. Wat nu?

Twee weken voor de start van ‘Week van de Stenen Winkel’ plaatsen we op de website van ‘Week van de Stenen Winkel’ een overzicht van deelnemende winkels. Zie je op dat moment je winkel niet tussen de deelnemende winkels staan? Indien je je minder dan 4 werkdagen geleden hebt aangemeld, wacht dan alsjeblieft tot deze 4 werkdagen voorbij zijn. Het overzicht updaten we om de paar dagen, maar niet direct na iedere aanmelding. Heb je je langer dan 4 werkdagen geleden aangemeld? Neem dan contact op via het contactformulier. We onderzoeken dan in ons systeem wat er misgaat en lossen het voor je op.

Ik twijfel of mijn aanmelding goed is gegaan. Hoe kan ik dit controleren?

Direct na je aanmelding voor ‘Week van de Stenen Winkel’ zou je een bevestigingsmail moeten ontvangen. Wacht alsjeblieft 20 minuten en check je spam-inbox voordat je verdere actie onderneemt. Heb je na 20 minuten geen bevestigingsmail ontvangen? Neem dan contact op via het contactformulier zodat we je verder kunnen helpen. Heb je wel een bevestigingsmail ontvangen, maar krijg je daarna geen verdere e-mail? De begeleidingsmails voor ‘Week van de Stenen Winkel’ worden vanaf begin maart verzonden. Indien je deze niet ontvangt, neem dan contact op via het contactformulier. We onderzoeken dan in ons systeem wat er misgaat en lossen het voor je op.

Is het mogelijk om het promotiemateriaal aan te passen?

Helaas niet. In aanloop naar ‘Week van de Stenen Winkel’ ontvangen we dagelijks meerdere verzoeken om het promotiemateriaal uit het promo-pakket aan te passen. We kunnen niet aan al deze verzoeken voldoen én deelname aan het initiatief gratis houden. Desondanks horen we wel graag van je welk promotiemateriaal je graag had ontvangen. We inventariseren namelijk wel jaarlijks welke materialen winkels missen, en bij voldoende aanvragen voegen we dat materiaal een volgend jaar toe aan het promo-pakket van ‘Week van de Stenen Winkel’. Om ons te laten weten welk promotiemateriaal jij mist, kan je contact opnemen via het contactformulier. Wil je op korte termijn iets laten aanpassen aan het promotiemateriaal? We raden je dan aan om een vormgever in te schakelen bij jou in de buurt.

Ik wil graag een ander formaat van het promotiemateriaal ontvangen. Kan dat?

Helaas niet. In aanloop naar ‘Week van de Stenen Winkel’ ontvangen we dagelijks meerdere verzoeken om het promotiemateriaal uit het promo-pakket aan te passen. We kunnen niet aan al deze verzoeken voldoen én deelname aan het initiatief gratis houden. Desondanks horen we wel graag van je welk promotiemateriaal je graag had ontvangen. We inventariseren namelijk wel jaarlijks welke materialen winkels missen, en bij voldoende aanvragen voegen we dat materiaal een volgend jaar toe aan het promo-pakket van ‘Week van de Stenen Winkel’. Om ons te laten weten welk promotiemateriaal jij mist, kan je contact opnemen via het contactformulier. Wil je op korte termijn iets aan laten passen aan het promotiemateriaal? We raden je dan aan om een vormgever in te schakelen bij jou in de buurt.

Mag ik mijn logo toevoegen op het promotiemateriaal?

Ja, dat mag.

Ik heb een vraag of opmerking over een actie die mijn winkelcentrum organiseert. Waar kan ik dan terecht?

Voor vragen of opmerkingen over acties in jouw winkelcentrum tijdens ‘Week van de Stenen Winkel’ verwijzen we je door naar jouw lokale centrummanager of ondernemersvereniging. Deze acties zijn lokaal opgezet en wij als overkoepelende organisatie zijn daar niet verantwoordelijk voor.

Tot wanneer heb ik toegang tot het online lesplatform en de Masterclasses?

Alle Masterclasses blijven toegankelijk tot het einde van ‘Week van de Stenen Winkel’. Daarna vervalt de toegang tot het online lesplatform. Omdat deelname aan dit initiatief gratis is, kunnen we de Masterclasses en het lesplatform niet onbeperkt toegankelijk maken en beperken we dit tot de periode in aanloop naar ‘Week van de Stenen Winkel’.


Voor Consumenten

Wat houdt ‘Week van de Stenen Winkel’ precies in?

‘Week van de Stenen Winkel’ is een week waarin in Nederland en België de kracht van lokale winkels wordt gevierd. Duizenden winkels doen in die week iets bijzonders voor hun klanten, zoals een cadeautje weggeven bij aankoop of prijzen verloten. Als consument steun je deze week door in ‘Week van de Stenen Winkel’ een keertje extra iets te kopen bij een lokale winkel (en/of je favoriete lokale winkels te steunen via social media).

Waar kan ik zien welke winkels in mijn buurt meedoen?

Twee weken voorafgaand aan ‘Week van de Stenen Winkel’ vind je op deze website een overzicht van de deelnemende winkels. Klik hier om te zien of het overzicht al online staat. Via de zoekfunctie vind je de winkels in jouw woonplaats die meedoen.

Waar kan ik zien welke activiteiten de winkels in mijn buurt organiseren tijdens ‘Week van de Stenen Winkel’?

Check hiervoor de socialmedia-pagina’s of website van je lokale winkel. Twee weken voorafgaand aan ‘Week van de Stenen Winkel’ vind je hier een overzicht van de deelnemende winkels. Via de zoekfunctie vind je de winkels in jouw woonplaats die meedoen. Bij iedere deelnemende winkel vind je een link naar hun website of socialmedia-profiel.

Ik heb een vraag over een actie die een deelnemende winkel of mijn winkelcentrum organiseert. Waar kan ik dan terecht?

Stel je vraag aan de deelnemende winkel of het centrummanagement. Als overkoepelend initiatief zijn wij niet verantwoordelijk voor de activiteiten die in een specifieke winkel of een specifiek winkelcentrum georganiseerd worden. Wij kunnen je dus helaas geen antwoord geven op vragen over lokaal georganiseerde activiteiten.

Hoe kan ik als consument ‘Week van de Stenen Winkel’ steunen?

Steun je favoriete lokale winkels tijdens ‘Week van de Stenen Winkel’ door een keer extra iets bij hen te kopen. Ook kan je jouw favoriete winkels steunen door hun socialmedia-berichten te liken of delen, of daarop te reageren. Tot slot kan je zelf een bericht op social media plaatsen (bijvoorbeeld over een product dat jij bij een lokale winkel kocht) met de hashtag #weekvandestenenwinkel, om te laten zien dat jij lokaal kopen belangrijk vindt.

Hoe blijf ik op de hoogte van ‘Week van de Stenen Winkel’?

Je kan ‘Week van de Stenen Winkel’ volgen op Facebook of Instagram.


Voor winkelcentra

Wij zouden graag alle winkeliers in ons winkelcentrum willen enthousiasmeren om mee te doen. Is hier materiaal voor beschikbaar?

Begin 2024 komt hier materiaal voor beschikbaar. Je kan je op deze pagina aanmelden, je ontvangt dan vanzelf bericht wanneer dit materiaal beschikbaar is. Heb je zelf geen winkel? Je kan je alsnog via deze pagina aanmelden. Voer daarbij het correspondentieadres van het centrummanagement of de ondernemersvereniging in en selecteer de optie om je gegevens niet op de website te laten publiceren.

Hebben jullie tips voor hoe wij als winkelcentrum ‘Week van de Stenen Winkel’ kunnen promoten?

Jazeker. Vanaf begin april 2024 publiceren we Masterclasses op het online lesplatform van ‘Week van de Stenen Winkel’. Een aantal van deze Masterclasses gaan specifiek over hoe je als winkelcentrum een succes maakt van ‘Week van de Stenen Winkel’. Ook vind je op het online lesplatform een marketingcampagne die je als winkelcentrum kan inzetten tijdens ‘Week van de Stenen Winkel’, compleet met voorbeeldberichten voor onder andere de socialmedia-pagina en nieuwsbrief van je winkelcentrum.

Is het mogelijk om het promotiemateriaal aan te passen?

Helaas niet. In aanloop naar ‘Week van de Stenen Winkel’ ontvangen we dagelijks meerdere verzoeken om het promotiemateriaal uit het promo-pakket aan te passen. We kunnen niet aan al deze verzoeken voldoen én deelname aan het initiatief gratis houden. Desondanks horen we wel graag van je welk promotiemateriaal je graag had ontvangen. We inventariseren namelijk wel jaarlijks welke materialen winkels missen, en bij voldoende aanvragen voegen we dat materiaal een volgend jaar toe aan het promo-pakket van ‘Week van de Stenen Winkel’. Om ons te laten weten welk promotiemateriaal jij mist, kan je contact opnemen via het contactformulier. Wil je op korte termijn iets laten aanpassen aan het promotiemateriaal? We raden je dan aan om een vormgever in te schakelen bij jou in de buurt.

 

Ik wil graag een ander formaat van het promotiemateriaal ontvangen. Kan dat?

Helaas niet. In aanloop naar ‘Week van de Stenen Winkel’ ontvangen we dagelijks meerdere verzoeken om het promotiemateriaal uit het promo-pakket aan te passen. We kunnen niet aan al deze verzoeken voldoen én deelname aan het initiatief gratis houden. Desondanks horen we wel graag van je welk promotiemateriaal je graag had ontvangen. We inventariseren namelijk wel jaarlijks welke materialen winkels missen, en bij voldoende aanvragen voegen we dat materiaal een volgend jaar toe aan het promo-pakket van ‘Week van de Stenen Winkel’. Om ons te laten weten welk promotiemateriaal jij mist, kan je contact opnemen via het contactformulier. Wil je op korte termijn iets aan laten passen aan het promotiemateriaal? We raden je dan aan om een vormgever in te schakelen bij jou in de buurt.

Mag ik mijn logo toevoegen op het promotiemateriaal?

Ja, dat mag.

Kan ik meerdere winkels uit ons winkelcentrum gelijktijdig aanmelden voor ‘Week van de Stenen Winkel’?

Dat kan. Meld je als winkelcentrum aan via dit aanmeldformulier. Voer daarbij het correspondentieadres van het centrummanagement of het hoofdkantoor in en selecteer de optie om je gegevens niet op de website te laten publiceren. Log daarna in op het online lesplatform. Ga daar naar het menuonderdeel ‘Meld extra winkels aan’. Hier kan je de gegevens van de winkels toevoegen.

LET OP: Deze winkels ontvangen op deze manier geen toegang tot het online lesplatform of de Masterclasses van retail-experts. Ze krijgen ook geen begeleiding via e-mail om zich voor te bereiden op ‘Week van de Stenen Winkel’. Wil je dat deze winkels wel begeleiding en tips ontvangen over hoe van ‘Week van de Stenen Winkel’ een succes te maken? Meld de winkels dan (ieder apart) aan via het algemene aanmeldformulier voor ‘Week van de Stenen Winkel’.


Voor Pers

Ik wil graag persberichten over ‘Week van de Stenen Winkel’ ontvangen. Kan dat?

Ja, dat kan. Neem contact op via het contactformulier en laat ons weten dat je graag persberichten ontvangt. We voegen je dan toe aan onze perslijst.

Waar kan ik beeldmateriaal krijgen voor een artikel over ‘Week van de Stenen Winkel’?

Neem contact op via het contactformulier en laat ons weten dat je graag beeldmateriaal ontvangt. We sturen je dan een link toe met beeldmateriaal.

Ik wil graag een interview met de organisatie van ‘Week van de Stenen Winkel’. Is dit mogelijk?

Ja, in de meeste gevallen is dit mogelijk. Neem contact met ons op via het contactformulier. Laat ons weten voor welk mediakanaal je werkzaam bent en wat de deadline is voor je interview. We kijken dan naar de mogelijkheden en nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Ik ben student en wil voor mijn studie een artikel schrijven of item maken over ‘Week van de Stenen Winkel’. Kan ik daarvoor iemand interviewen?

Helaas niet. Rondom ‘Week van de Stenen Winkel’ zijn we ontzettend druk met het begeleiden van de deelnemende winkels. We maken in deze periode ruimte voor verzoeken vanuit de media, maar onze prioriteit ligt daarin bij de massamedia.


OVERIGE VRAGEN

Ik heb een suggestie ter verbetering van ‘Week van de Stenen Winkel’. Waar kan ik terecht?

Je mag je suggestie insturen via het contactformulier. Weet alsjeblieft dat we veel suggesties ter verbetering ontvangen en dat we helaas niet in staat zijn om alle aandragers van suggesties persoonlijk op de hoogte te houden over wat er met de suggestie gebeurt.

Ik wil graag samenwerken met de organisatie van ‘Week van de Stenen Winkel’. Kan dat?

Je mag je suggestie voor een samenwerking insturen via het contactformulier. Wees daarbij zo concreet mogelijk over de samenwerking die je voor ogen hebt. Weet alsjeblieft dat we veel aanvragen voor samenwerkingen ontvangen en dat het praktisch gezien onmogelijk is om met iedereen persoonlijk in gesprek te gaan over de mogelijkheden, of iedereen van feedback te voorzien omtrent het samenwerkingsvoorstel. Wanneer we in je voorstel tot samenwerking een meerwaarde zien voor ‘Week van de Stenen Winkel’, nemen we contact met je op.